Hírek
Közérdekű adatok
Levéltárunk
Szolgáltatások
Iratkezelés felügyelete
Iratnyilvántartás
Adatbázisok
Kiadványok
Zalai Digitális Archívum
Kapcsolatok
Technikai információkVirtuális kiállításokDegré Alajos Zalai Honismereti Alapítvány


Honlapunk elkészítését a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alapprogram Levéltári Kollégiuma támogatta.


Arculatterv és fotók:
Zóka Gyula

Zala követe, Pest képviselője. Deák Ferenc országgyűlési tevékenysége 1833-1873.


Deák Ferenc születésének 200. évfordulója tiszteletére 2003. október 14-én tudományos emlékülést szervezett Zalaegerszegen a Zala Megyei Levéltár, a Zala Megyei Bíróság és a Magyar Jogász Egylet Zala Megyei Szervezete. A "Zala követe, Pest képviselője" címmel rendezett emlékülés hét előadója Deák 1833 és 1873 közötti országgyűlési tevékenységét elemezte.

Deák Ferenc 1833 májusától 1848 áprilisáig Zala megye egyik követeként, 1848 júliusától 1849 januárjáig a zalaszentgróti választókerület, 1861-tál 1873-ig pedig Pest belvárosa képviselőjeként vett részt a magyar országgyűlés munkájában. Ez idő alatt mindvégig az egyik meghatározó személyiség, több alkalommal kifejezetten vezéregyéniség volt az országgyűlési viták és alkudozások során. Tevékenysége nem egyszer döntő befolyást gyakorolt a politikai tárgyalások menetére, valamint a szorosabb értelemben vett törvényalkotásra is. Négy évtizedes országgyűlési szerepe, valamint törvényhozói teljesítménye alapvető jelentőségű Deák életművében.

Kötetünk a zalaegerszegi emlékülésen elhangzott előadások nyomán készített - jelentősen kibővített terjedelmű - tanulmányokat tartalmazza. A Deák Ferenc országgyűlési tevékenységét részletesen feldolgozó tanulmányok kiegészítéseként közreadott források - titkosrendőri összefoglalók és egy ellenzéki szemléletű jellemzés - a tanulmányokhoz hasonló módon, számos újdonsággal bővítik eddigi ismereteinket.Szerkesztette: Molnár András
Kiadó: Zala Megyei Levéltár
Megjelenés éve: 2004
Oldalszám: 363
Ára: 3000,- Ft
Megvásárolható --> Kiadvány-értékesítés
Tartalomjegyzék --> zgy59tart.pdf