Hírek
Közérdekű adatok
Levéltárunk
Szolgáltatások
Iratkezelés felügyelete
Iratnyilvántartás
Adatbázisok
Kiadványok
Zalai Digitális Archívum
Kapcsolatok
Technikai információkVirtuális kiállításokDegré Alajos Zalai Honismereti Alapítvány


Honlapunk elkészítését a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alapprogram Levéltári Kollégiuma támogatta.


Arculatterv és fotók:
Zóka Gyula

Dokumentumok Zala megye történetéből 1944-1947.


Kötetünk Zala megye 1944 október és 1947 szeptembere közötti történetének legjellemzőbb epizódjait próbálja meg a közölt dokumentumok segítségével bemutatni. Vállalkozásunk célja, hogy az ismert tények mellett - a "sine ira et studio" történetírói elvének tiszteletben tartásával - olyan új, elsődleges forrásokat adjunk közre, amelyek a megelőző évtizedekben nem kerülhettek nyilvánosságra.

A közzétett 122 tétel segítségével szeretnénk bepillantást nyújtani a háború során - gyakorlatban utána -, a nagyhatalmi státuszok és befolyási övezetek megváltozása által indukált magyarországi rendszerváltás vidéki, helyi történéseibe. Az országos események zalai vetületének megrajzolása mellett a válogatás során arra is törekedtünk, hogy a dokumentumok gyakorta személytelen hivatalosságát kiküszöbölve, láthatóvá tegyük az egyént az egyéni sorsokat.Szerkesztette: Káli Csaba, Mikó Zsuzsa
Kiadó: Zala Megyei Levéltár
Megjelenés éve: 1995
Oldalszám: 261
Ára: 1000,- Ft
Megvásárolható --> Kiadvány-értékesítés
Digitalizált változat --> Megyei Levéltári Kiadványok
Tartalomjegyzék --> zgy37tart.pdf