Hírek
Közérdekű adatok
Levéltárunk
Szolgáltatások
Iratkezelés felügyelete
Iratnyilvántartás
Adatbázisok
Kiadványok
Zalai Digitális Archívum
Kapcsolatok
Technikai információkVirtuális kiállításokDegré Alajos Zalai Honismereti Alapítvány


Honlapunk elkészítését a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alapprogram Levéltári Kollégiuma támogatta.


Arculatterv és fotók:
Zóka Gyula

HírekRólunk írtákSajtóbibliográfiaRólunk írták az Interneten

Korábbi híreink


Két könyvbemutató - A Zala Megyei Levéltár középkori okleveleinek regesztái
Zalaegerszeg, Lenti, 2014. november 18.

Zalaegerszegen a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban került sor 2014. november 18.-án a "Zala megye levéltára középkori okleveleinek regesztái (1019) 1240 - 1526" című, a Zalai Gyűjtemény sorozat 75. köteteként publikált kiadvány bemutatójára, amelynek megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma támogatta.
A könyvet, amelyet Bilkei Irén, a MNL Zala Megyei Levéltárának főlevéltárosa állított össze és szerkesztett, Kiss Gábor, a Könyvtár igazgatója mutatta be az érdeklődő hallgatóságnak. Részletesen szólt a kötet felépítéséről és arról, hogy hogyan jöhetett létre a Zala Megyei Levéltár középkori oklevélgyűjteménye, nagyobb részben a területileg illetékes hiteleshelyi levéltárak, kisebb részben a megyében birtokos nemesi családok okleveleiből. Ez után felhívta a figyelmet arra, hogy a kötet mennyire érdekes forrásokat tartalmaz Zala megye középkori történetéről.
Lentiben, a Városi Könyvtárban november 27.-én Német Józsefné igazgató asszony köszöntő szavai után Zsupán Edina, az Országos Széchenyi Könyvtár filológusa, ismert Corvina-kutató (a szerző hajdani tanítványa) szólt részletesen a kötetről a hallgatóságnak. A bemutatóban kiemelte azt, hogy a kötet mennyiben tud új adatokkal szolgálni nem csak a szakembereknek, hanem a történelem iránt érdeklődő közönségnek is.
Mindkét könyvtárban a bemutatók után a szerző "Amiről a középkori oklevelek mesélnek..." című előadásában bemutatta a kötet legérdekesebb okleveleit rámutatván arra, hogy a középkor hétköznapjainak ismerete milyen közel viszi az érdeklődőket mai korunk megismeréséhez.
Középkori zalai oklevelek regesztái - Zalai Hírlap Online
A pergamen nem kutyabőr - ZalaMédia Online
Zala megye levéltára középkori okleveleinek regesztái - Városi Könyvtár Lenti