Hírek
Közérdekű adatok
Levéltárunk
Szolgáltatások
Iratkezelés felügyelete
Iratnyilvántartás
Adatbázisok
Kiadványok
Zalai Digitális Archívum
Kapcsolatok
Technikai információkVirtuális kiállításokDegré Alajos Zalai Honismereti Alapítvány


Honlapunk elkészítését a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alapprogram Levéltári Kollégiuma támogatta.


Arculatterv és fotók:
Zóka Gyula

HírekRólunk írtákSajtóbibliográfiaRólunk írták az Interneten

Korábbi híreink


A Zala Megyei Levéltár középkori okleveleinek regesztái - könyvbemutató
Budapest, 2014. június 03.

Budapesten, a MNL Országos Levéltára Bécsi kapu téri épületének Lovagtermében került sor 2014. június 3.-án a "Zala megye levéltára középkori okleveleinek regesztái (1019) 1240 - 1526" című, a Zalai Gyűjtemény sorozat 75. köteteként napvilágot publikált kiadvány bemutatójára. A forráskiadvány elkészítését és megjelentetését a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma támogatta.
Az eseményen megjelent kollégákat, doktorandusz hallgatókat és érdeklődőket dr. Rácz György főigazgató-helyettes, a kötet lektora köszöntötte.
A könyvet, amelyet Bilkei Irén, a MNL Zala Megyei Levéltárának főlevéltárosa állított össze és szerkesztett, dr. Horváth Richárd, a MTA BTK TTI tudományos munkatársa mutatta be. Részletesen szólt a kötet felépítéséről és arról, hogy hogyan jöhetett létre egy megyei levéltár középkori oklevélgyűjteménye, nagyobb részben a területileg illetékes hiteleshelyi levéltárak, kisebb részben az adott megyében birtokos nemesi családok okleveleiből. Ezután elemezte az oklevelek időbeli összetételét és felhívta a leendő használók figyelmét arra, hogy a kötet több száz olyan Hunyadi- és Jagelló-kori oklevél regesztáját tartalmazza, amelyek eddig ismeretlenek voltak a kutatás számára.
A bemutató jó hangulatú, kötetlen folyosói eszmecserével ért véget.