Hírek
Közérdekű adatok
Levéltárunk
Szolgáltatások
Iratkezelés felügyelete
Iratnyilvántartás
Adatbázisok
Kiadványok
Zalai Digitális Archívum
Kapcsolatok
Technikai információkVirtuális kiállításokDegré Alajos Zalai Honismereti Alapítvány


Honlapunk elkészítését a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alapprogram Levéltári Kollégiuma támogatta.


Arculatterv és fotók:
Zóka Gyula

HírekRólunk írtákSajtóbibliográfiaRólunk írták az Interneten

Korábbi híreink


Sajtótájékoztató Magyar Nemzeti Levéltár létrejöttéről és jövőbeli feladatairól, valamint az MNL Zala Megyei Levéltára 2012. évi eredményeiről és 2013. évi terveiről
Zalaegerszeg, 2013. január 21.

2013. január 21-én került sor Zalaegerszegen a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára évértékelő sajtótájékoztatójára. A sajtótájékoztatón megjelentek az MTI, a Zalai Hírlap és a Zalaegerszeg c. helyi lapok újságírói, valamint a Zalaegerszegi Városi Televízió munkatársai. Jelen volt rendezvényünkön dr. Gyimesi Endre országgyűlési képviselő, levéltári miniszteri biztos és dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója. A levéltár 2012. évi szakmai munkájáról Káli Csaba igazgatóhelyettes számolt be, kiemelve az elektronikus levéltári segédletek és az adatbázis-építés területén elért, országos viszonylatban is kimagasló eredményeket. Ezt követően dr. Gyimesi Endre mutatta be a Zalai Gyűjtemény 72. köteteként megjelent Zala vármegye közgyűlési jegyzőkönyveinek regesztái III. 1656-1716 c. könyvet, amelyet Tóth Péter miskolci történész készített. Ezt követően dr. Mikó Zsuzsanna, a 2012. október 1-jén a Magyar Országos Levéltárból és a megyei levéltárakból megalakult Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója bemutatta az új intézményt. Ennek keretében szólt a jövőbeli tervekről, az országos központ, valamint a megyei tagintézmények közötti lehetséges együttműködési formákról, közös projektekről. Végezetül az MNL Zala Megyei Levéltára 2013. évi tudományos és közművelődési terveinek ismertetésével Molnár András igazgató zárta a sajtótájékoztatót.
A megyei levéltár tavalyi eredményeiről és ez évi terveiről - Zalai Hírlap Online
Csaknem 600 millió forinttal nőtt a levéltárak költségvetése - Zalai Hírlap Online
Levéltári sajtótájékoztató - Zalaegerszegi Televízió
MNL: több pénzből gazdálkodhatnak - Magyar Hírlap Online
Csaknem 600 millió forinttal nőtt a levéltárak költségvetése - Népszabadság Online
600 millióval többet kapnak a levéltárak - Magyar Nemzet Online
"Végveszély állt fenn" - százmilliókkal többet kapnak a levéltárak - Világgazdaság Online