Hírek
Közérdekű adatok
Levéltárunk
Szolgáltatások
Iratkezelés felügyelete
Iratnyilvántartás
Adatbázisok
Kiadványok
Zalai Digitális Archívum
Kapcsolatok
Technikai információkVirtuális kiállításokDegré Alajos Zalai Honismereti Alapítvány


Honlapunk elkészítését a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alapprogram Levéltári Kollégiuma támogatta.


Arculatterv és fotók:
Zóka Gyula

HírekRólunk írtákSajtóbibliográfiaRólunk írták az Interneten

Korábbi híreink


Zala megye pecsétje és címere 1550-2010 - könyvbemutató
Zalavár, 2011. szeptember 10.

2011. szeptember 10-én Zalavár Várszigeten, a Történelmi Emlékparkban álló Millenniumi Emlékműben rendezett megyei ünnepség keretében került sor a Zala Megyei Levéltár "Zalai Gyűjtemény" kiadványsorozatának 69. köteteként megjelent "Zala megye pecsétje és címere 1550-2010" című kismonográfia bemutatójára. A Molnár András levéltár-igazgató által írt és szerkesztett, és zömében Zóka Gyula által fotografált, igényes kiállítású, 134 színes képpel illusztrált kötetet Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója mutatta be az érdeklődőknek. Hangsúlyozta a kötet erényeit és úttörő szerepét, bemutatta Zala megye címerének fő elemeit, majd felhívta a figyelmet a címer történetének néhány érdekességére.
Zala megye ősi, nemesen egyszerű címerét - mely egyike Magyarország legrégebbi területi önkormányzati jelképeinek - rendkívül változatos formákban ábrázolták és írták le az elmúlt évszázadok során. Pecsétjének használatáról, illetve címerének színeiről a reformkorban, majd a két világháború között is évekig vitázott a kormányzattal a vármegye önkormányzata. Országos viszonylatban is egyedülálló részletességű, számos szakmai újdonságot, heraldikai érdekességet ígérő könyvünk valamennyi felkutatható szöveges forrás és képi ábrázolás figyelembevételével, minden korábbi feldolgozásnál alaposabban és körültekintőbben, az összes lényeges pecsét-, illetve címervariáns képének közreadásával igyekszik bemutatni Zala megye pecsétje és címere használatának történetét, az első ismert rajzolatú, 1550. évi pecséttől a 2010-ben elfogadott legújabb címerváltozatig.
Pólya, folyó és nyílvessző - Zalai Hírlap tudósítás