Hírek
Közérdekű adatok
Levéltárunk
Szolgáltatások
Iratkezelés felügyelete
Iratnyilvántartás
Adatbázisok
Kiadványok
Zalai Digitális Archívum
Kapcsolatok
Technikai információkVirtuális kiállításokDegré Alajos Zalai Honismereti Alapítvány


Honlapunk elkészítését a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alapprogram Levéltári Kollégiuma támogatta.


Arculatterv és fotók:
Zóka Gyula

HírekRólunk írtákSajtóbibliográfiaRólunk írták az Interneten

Korábbi híreink


Tudományos emlékülés Asbóth Sándorról
Keszthely, 2010. december 16.

Asbóth Sándor mérnök, az 1848/1849-es szabadságharc honvéd alezredese, Kossuth Lajos szárnysegédje, az amerikai polgárháború északi tábornoka, az USA argentínai nagykövete 1810. december 19-én született Keszthelyen. Születésének 200. évfordulóját, a 2010-es évet a Zala Megyei Önkormányzat Asbóth Sándor Emlékévnek nyilvánította, és kulturális rendezvénysorozattal (kiállítással, vetélkedővel és konferenciával) tisztelgett a "Két nemzet hőse" emléke előtt.
A keszthelyi Balatoni Múzeum adott otthont 2010. december 16-án a Zala Megyei Levéltár által szervezett, "Asbóth Sándor emlékezete" című tudományos emlékülésnek. Előadóink (történészek, egyetemi és középiskolai tanárok, levéltárosok és muzeológusok) döntően levéltári alapkutatásaik eredményeit osztották meg a hallgatósággal. Az első előadás az Asbóth család és Keszthely kapcsolatát, ezen belül főként Asbóth János, az apa életútját mutatta be. Öt előadó Asbóth Sándor 1848/1849. évi, és emigrációbeli, döntően amerikai tevékenységét részletezte, számos újdonsággal gyarapítva eddigi ismereteinket, végül két előadás Asbóth portréival és utóéletével foglalkozott, a tanácskozást követően pedig új emléktáblát avattak a szülőházán. (A részletes programot lásd a Meghívóban!) Az előadások szövegének bővített, jegyzetekkel kiegészített változatát 2011-ben tanulmánykötetben kívánja megjelentetni a levéltár.
Két nemzet hőse - Zalai Hírlap tudósítás