Hírek
Közérdekű adatok
Levéltárunk
Szolgáltatások
Iratkezelés felügyelete
Iratnyilvántartás
Adatbázisok
Kiadványok
Zalai Digitális Archívum
Kapcsolatok
Technikai információkVirtuális kiállításokDegré Alajos Zalai Honismereti Alapítvány


Honlapunk elkészítését a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alapprogram Levéltári Kollégiuma támogatta.


Arculatterv és fotók:
Zóka Gyula

HírekRólunk írtákSajtóbibliográfiaRólunk írták az Interneten

Korábbi híreink


Levéltárba került a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház dokumentáció-gyűjteménye
Zalaegerszeg, 2010. április 06.

Több éves előkészítő munka után 1982-ben alakult meg Zalaegerszegen az állandó színház, mely a következő évben felvette a nagykanizsai születésű, egykori neves rendező, Hevesi Sándor nevét. A Ruszt József rendező által megszervezett társulat 1983-ban költözött be a volt Megyei Művelődési Központ felújított és átalakított épületébe. A színházavató díszelőadást - Madách Imre: Az ember tragédiája - 1983. október 11-én tartották. A színházalapítás és építés történetét, valamint a következő negyedszázad színházi eseményeit dokumentálta rendkívül módszeresen és aprólékosan Boncz Barnabás - napjainkban már nyugalmazott - színházi titkár, aki az elsők között szerződött le a színházhoz, annak alapító tagja volt.
Az évadonként, azon belül színdarabonként rendszerezett dokumentáció-gyűjteményt Boncz Barnabás felajánlotta a levéltárnak továbbőrzés céljából. A rendkívül értékes színháztörténeti anyag átadására 2010. április 6-án, a helyi sajtó nyilvánossága előtt került sor, ahol a "dokumentátor" felidézte a munkájával kapcsolatban néhány saját élményét is. A leendő színháztörténeti kutatók immáron a Zala Megyei Levéltárban forgathatják a helyi és országos sajtóból származó újságcikkeket, plakátokat, iratokat, valamint a jelmezekről, díszletekről, próbákról, előadásokról és megannyi színházzal kapcsolatos eseményről készített fotókat, amelyek hűen dokumentálják a zalaegerszegi színház 1982 és 2007 közötti történetét.
Egy presszóban köttetett a szerződés - Zalai Hírlap tudósítás